Laadukas ja edullinen Naturehike CloudUp 1 -teltta

Naturehiken CloudUp1 ei ole täydellinen, mutta se on hyvä pikku teltta luokassaan, etenkin kun ottaa huomioon sen hintalapun! Lue lisää niin saat selville miksi se on hyvä – ja miksi toisaalta taas vähemmän hyvä.

ARVOSTELU:

Naturehiken CloudUp 1 on hyvin kompakti yhden hengen teltta, joka painaa vain 1,5 kg. Se olikin ensimmäinen asia, hintalapun lisäksi, joka kiinnitti huomioni. Keveys onkin ehdottoman suuri plussa yksinvaeltajalle tai pitkien matkojen kulkijalle! Teltta on myös erittäin helppo ja yksinkertainen kasata. Ostaessani teltan Suomesta sen mukana tuli suojakangas (footprint), sisä- ja ulkoteltta, telttakiilat, kiinnitysnarut ja telttakaari. Sen kasaamiseen kuluu n. 5-7 minuuttia, mutta palataan tähän myöhemmin.

Mitat

Kyseessä on siis todellakin yhden hengen teltta. Kesäisin olen pitänyt kenkäni ja 65 litraisen rinkkani absidissa. Huonommilla ilmoilla sain rinkan mahdutettua teltan sisään viereeni, mutta se tekee teltassa oleilusta astetta klaustrofobisemman kokemuksen. Teltan korkeus sen keskiosassa on 100 cm, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että mahdun olemaan polvillani teltassa. Teltta on 110 cm leveä, jonka ansiosta sisälle mahtuu juuri ja juuri 65 cm leveä makuualustani sekä 65 litrainen rinkkani kyljellään. Sisäosan pituus on 230 cm ja absidin 65 cm. Joten yhden hengen teltaksi koko ei ole paha! Mutta… se kannattaa silti ottaa huomioon kun päivät lyhenevät meillä Pohjoismaissa, koska saatat joutua viihtymään teltassa pidempään kuin esimerkiksi kesällä. Ja usko pois: seinät alkavat kaatumaan päällesi! Toisaalta on muitakin syitä miksi en suosittelisi tätä telttaa talvikäyttöön, mutta niistä lisää hieman myöhemmin.

Materiaalit

Tähän asti teltta on kestänyt kaikki luonnon tarjoamat koettelemukset, joka on todella vaikuttavaa tämän hintaluokan teltalta. Ja reissut eivät ole olleet pelkkää auringonpaistetta! Teltta on joutunut kokemaan todella voimakkaita tuulia Käsivarren erämaassa, todella sateisen ukkosmyrskyn Kolilla ja jopa lumisen Isojärven. Ennen Kolin reissuani olin hieman huolissani kuinka teltta selviytyisi kovista sateista. Silikoni päällysteisen ulkoteltan ja sisäteltan “kylpyammeen” vesipilari arvoiksi on ilmoitettu PU4000mm, joka on varsin kohtuullinen. Ehkä turvallisuuden tunnetta ja luottamusta telttaan lisäisi, jos esimerkiksi teltan sivuilla olisi ylimääräiset kiinnikkeet naruille, jotta ulkokankaan saisi enemmän irti sisäteltasta ja itse teltta olisi paremmassa turvassa riepottelevilta tuulilta. Jos muuten vesipilari ei ole entuudestaan tuttu termi, niin suosittelen katsomaan alla olevan videon. Muutoin teltassa käytetty 20D ripstop nylon tuntuu erittäin kestävältä. Sisätelttä (poislukien kylpyamme) on valmistettu B3 verkkokankaasta, joka pitää hyttyset ja mäkäräiset teltan ulkopuolella ja tarjoaa kohtuullisen ilmavirtauksen. Absidi ja sisäteltta ovat molemmat varustettu YKK vetoketjuilla. Telttakaari on valmistettu 7001 alumiini metalliseoksesta. V:n muotoiset telttakiilat ovat kestäneet hyvin käytössä ja purevat helposti maahan.

Pystyttäminen

Teltta on todella nopea pystyttää. Levitän aina ensin suojakankaan ja kiinnitän sen kiiloilla. Näin on helpompi mallata sopiva paikka teltalle ja kiinnittää, vaikka tuulisella säällä, sisäteltta paikoilleen. Tämä jälkeen sinun täytyy vain kasata hieman kalanruotoa muistuttava telttakaari, asettaa se paikoilleen ja napsauttaa sisäteltan ripustimet sen ympärille. Niin yksinkertaista se on: teltta on pystyssä. Toki vielä on ulkoteltan kiinnitys, joka käy käden käänteessä, mutta kuumalla ja kuivalla kelillä sekään ei ole pakollista. Tuulisella ja/tai sateisella kelillä kannattaa myös kiinnittää narut teltan kulmista maahan. Jos et usko kuinka yksinkertaista ja nopeaa tämän teltan pystyttäminen todella on, niin katso tämän jutun lopusta tekemäni video siitä! Mutta vaikka pystytys käy ripeästi, niin siinä piilee myös ongelma. Pystytys järjestys. Jotkin teltat voi kasata ulkoteltta ensin, joka on todella kätevää esimerkiksi kaatosateessa. Tämä on CloudUpin yksi selkeistä miinuksista, sillä teltan voi kasata ainoastaan sisäteltta ensin – ja sisäteltta on enimmäkseen verkkokangasta. Potentiaalisesti sisäteltan “kylpyammeesta” saattaa tulla siis todellinen kylpyamme. Olen kai ollut onnekas kun toistaiseksi olen säästynyt teltan pystyttämiseltä kovassa sateessa.

Toiminnallisuus

Aloitetaan hieman surullisesta absidin korvikkeesta. Voiko sen suojassa säilyttää varusteita? Kyllä. Mutta siinäpä se sitten olikin. Jos sullot sen alle rinkkasi ja haluat vetää kengät jalkaasi sekä sitoakin ne vielä ennen kuin avaat absidin vetoketjun, niin voit valmistautua aikamoiseen akrobatiaan – tai kannattaa ainakin aloittaa ne kauan lykätyt joogatunnit. Miksi sitten haluaisin tehdä niin? No, ulkona saattaa esimerkiksi sataa, vaikka harvemmin Suomessa. Oletetaan, että sataa. Avaat absidin vetoketjun ja (kas!) vesi sataa suoraan telttaan. Olemattoman absidin ja kaarevan vetoketjun kirouksia on myös se, että jos ulkoteltta on kerännyt vettä tai lunta, niin se saattaa tippua niskaasi avatessasi absidin vetoketjun. Vetoketjun yhteyteen lisätty “vesikouru” olisi ollut varsin näppärä lisä.

Siirrytään teltan ilmanvaihtoon. Teltassa on näppärä ilmanvaihto luukku integroidulla salvalla, mutta niitä on vain yksi. Suuri osa sisäteltasta on tehty verkkokankaasta, joten voisi kuvitella sen riittävän hyvään ilmanvaihtoon. Kuten monen muunkin asian kohdalla niin tämäkään asia ei ole ongelma kesäisin. Mutta kun kelit muuttuvat kylmemmiksi, olen huomannut kondensaation keräävän kosteutta sisäteltan pinnoille jonkin verran. Tilanne voisi tosin olla pahempikin. Sisäteltan oven molemmin puolin on verkkotasku pikku sälän säilytykseen. Teltan katosta roikkuu myös näppärä pikku koukku, johon voit ripustaa vaikka pikku lyhdyn tai muun valonlähteen. Teltan mukana tulleiden kiinnitysnarujen ja kiinnityslenkkien pinnat heijastavat valoa, joten teltta on helppo havaita pimeässä kun otsalampun osuu siihen. Siinäpä sen ominaisuudet kaikessa yksinkertaisuudessaan. Se on todella simppeli, mutta se toimii! Tottakai se voisi olla parempi, mutta tällä hintalapulla pitää olla realistinen toiveissaan.

Yhteenveto

Yhteenvedon aika! Muistan lukeneeni jostain, että Naturehiken CloudUp 1 on neljän vuodenajan teltta. Siihen sanoisin, että pötypuhetta! Pohjoismaissa se on korkeintaan kolmen vuodenajan teltta puutteineen, jotka tulee tiedostaa. Ainakaan tässä mallissa ei ole lumihelmoja, joten se jo pelkästään on kohtuullisen hyvä syy jättää tämän teltta ostamatta, jos etsit itsellesi telttaa talvikäyttöön. Sen lisäksi on tietenkin absidin tuomat ongelmat, vähäiset narujen kiinnityspaikat ja “sisäteltta ensin” kasaustyyli, jotka ynnättynä yhteen eivät maalaa kuvaa kovin houkuttelevasta teltasta huonoille keleille. Olisin myös kaivannut lisää säilytystilaa esim. taskujen muodossa. Näiden asioiden lisäksi en keksi pahaa sanottavaa tästä pikku teltasta! Naturehike on tehnyt erittäin hyvää työtä valmistaessaan tämän kevyen ja laadukkaan budjettiluokan teltan yksinvaeltajille. Yleensä nuo asiat eivät mahdu samaan lauseeseen! Viimeksi teltta oli mukanani syyskuussa 2021 kun vaelsin yli 100 km Käsivarren erämaassa. Tätä kirjoittaessani olen hankkinut kuitenkin MSR:n Hubba Hubba NX -teltan ja kunhan olen kerännyt tarpeeksi kokemuksia sen käytöstä, pääsette lukemaan lisää siitäkin tällä sivustolla.

Plussat

  • Halpa
  • Kohtalaisen kevyt
  • Laadukas ja kestävä
  • Vedenpitävyys
  • Kasaus

Miinukset

  • Kasaus
  • Absidi ja vähäinen säilytystila
  • Ei tarpeeksi kiinnityspaikkoja naruille
  • Vetoketjun vesikourun puute
  • Kondensaatio kylmillä keleillä
3.5/5

3.5/5

Katso Naturehike CloudUp 1 esittelyvideoni!